sobota, 16 marca 2013

Ksylitol zamiast cukru


Ciężko nam wyobrazić sobie życie bez cukru. Słodzimy herbatę, kawę, pijemy słodkie soki oraz chętnie przekąszamy batoniki i ciasteczka. Nie musimy odmawiać sobie tych przyjemności, żeby zadbać o zdrowie. Wystarczy, że zamiast cukru zastosujemy ksylitom.
Ksylitol (xylitol) to naturalny produkt, którym możemy zastąpić cukier. Występuje on w wielu roślinach w przyrodzie, jednak w niewielkich ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, grzybach czy warzywach. Najczęściej jednak, uzyskuje się go z drzewa brzozy. Pozyskiwany jest przede wszystkim w Finlandii, gdzie nazywa się go „brzozowym cukrem”.
Ten naturalny substytut cukru jest znacznie od niego zdrowszy.
Ksylitol, w przeciwieństwie do zwykłego cukru, ułatwia przyswajanie wapnia przez kości. Zabezpiecza również zęby przed powstawaniem próchnicy, wzmacnia ich szkliwo, a także chroni dziąsła przed podrażnieniami.
Kiedy zaleca się stosowanie ksylitolu zamiast zwykłego cukru? Słodzenie, za pomocą tego naturalnego słodzika, jest wskazane dla osób chorych na cukrzycę, a także takich, które mają problemy z tolerowaniem glukozy. Również, często występujące nieżyty nosa oraz gardła, łagodzi się poprzez stosowanie ksylitolu. Za pomocą tego zamiennika, można także rozwiązać problem przykrego zapachu z ust.
Zamiana cukru na ksylitol jest również doskonałym pomysłem, jeśli postanowimy przejść na dietę. Ten naturalny produkt zawiera prawie o połowę mniej kalorii. Zmniejsza także apetyt na słodkości, więc będzie wspaniałym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą.
Ksylitol możemy kupić w sypkiej postaci i słodzić nim herbatę czy kawę. Dostępne są również produkty, w których składzie, zamiast cukru, znajduje się ten naturalny zamiennik. Są to np. lizaki, czy gumy do żucia, które możemy zaproponować naszym dzieciom i jednocześnie zadbać o ich zdrowie i piękne uśmiechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz