sobota, 16 marca 2013

Pomysł na szybki obiad – sos meksykański


Codzienne przyrządzanie obiadu to jeden z domowych obowiązków większości kobiet. Mimo, że obecnie rozpowszechnia się wzór związku partnerskiego, to jednak, zazwyczaj, gotowanie należy do kobiecych zadań. Niezależnie czy są one tylko gospodyniami domowymi, czy jednocześnie pracują też zawodowo, to ich powinnością jest wymyślenie i przygotowanie obiadu. Niestety, czasami nie mamy pomysłu na to, jaką potrawę podać na stół lub mamy niewiele czasu na przygotowanie obiadu. A może, po prostu, znudziły nam się dotychczasowe kulinarne pomysły i chciałybyśmy spróbować czegoś innego.
Bardzo prostym i szybkim do przyrządzenia obiadem jest sos meksykański. Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 2 duże piersi z kurczaka (lub 2 kawałki schabu), 2 puszki pomidorów, 1 puszkę czerwonej fasoli oraz kukurydzy, 1 czerwoną paprykę, kilka ząbków czosnku oraz przyprawy: vegetę, pieprz, paprykę słodką, chilli, przyprawę do mięs.
Mięso kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju na dużej patelni razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawiamy je przyprawą do mięs i pieprzem. Paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na drugiej patelni, aby pozbyć się wody w niej zawartej. Gotową paprykę wrzucamy do mięsa. Dodajemy pomidory, kukurydzę i fasolę. Całość mieszamy i przyprawiamy vegetą, pieprzem, słodką papryką i chilli. Gotujemy ryż lub makaron. Rozkładamy na talerze i polewamy dużą ilością sosu. Przepis przeznaczony jest na cztery porcje.
Sos meksykański do doskonały pomysł na szybki obiad, ale również na romantyczną kolację we dwojga. Jeśli zdecydujesz się podać tą potrawę ukochanemu to nie zapomnij o kupnie czerwonego wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz