sobota, 16 marca 2013

Przepis na smaczną i zdrową zupę z dyni


Jeśli lubisz gotować i jeść zupy, a znudziły ci się już tradycyjne pierwsze dania, jak pomidorowa czy rosół, może warto spróbować przyrządzić coś innego, bardziej oryginalnego. Na pewno zaskoczysz domowników lub zaproszonych gości, podając im smaczną zupę z dyni.
Zupa z dyni to bardzo zdrowa potrawa. Należy do tradycyjnych polskich dań. Niestety, nie możemy jej gotować przez cały rok, a jedynie wówczas. kiedy mamy szansę dostać w sklepie świeżą dynię, czyli jesienią. Poza tym, że zupa ta jest pełna witamin, to na dodatek, jest bardzo łatwa w przyrządzeniu. Wystarczy zastosować się do kilku wskazówek i można śmiało nazwać się specjalistą od gotowania zupy dyniowej.
Do jej wykonania potrzebujemy 1 kg dyni, opakowanie sera mozzarella, cebulę, dwie marchewki, 3 szklanki wywaru warzywnego, a także masło, oliwę z oliwek, mleko, cytrynę, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
Na początku przygotowujemy wywar warzywny. Można do niego użyć świeżych warzyw lub kostki warzywnej. Dynię kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Na drugiej patelni, należy zeszklić cebulę na maśle i oliwie. Później dodajemy marchewkę i smażymy, aż stanie się miękka. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z wywarem warzywnym i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy odrobinę startej gałki muszkatołowej. Po ugotowaniu, wyjmujemy warzywa, aby zmiksować je za pomocą blendera. Gotową papkę wlewamy z powrotem do zupy. Dolewamy szklankę mleka i gotujemy na niewielkim ogniu. Na koniec możemy dodać dwie łyżki soku z cytryny.
Zupę podajemy ozdobioną plasterkiem mozzarelli. Przyprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania (tak, już na talerzu!). Smacznego.
Jeżeli zasmakowała ci zupa z dyni, możesz wypróbować inne przepisy z tym warzywem. Dlaczego nie upiec ciasta dyniowego, albo nie usmażyć dyniowych placków?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz